Categories
NASIONAL

Mahasiswa: “Kampung Chubadak, kita lawan sampai menang”

Oleh: HAFIZAN TAIB

KUALA LUMPUR, 6 NOV: Nasib pasangan warga emas dan penduduk Kampung Chubadak akan terus diperjuangkan mahasiswa agar mereka mendapat keadilan sewajarnya.

Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) memandang serius isu perobohan rumah penduduk kampung itu yang sebagai tindakan zalim daripada pihak berkuasa dan pemaju.

Kampung ChubadakPresidennya, Khairol Najib Hashim, berkata dengan gabungan tenaga bersama beberapa persatuan mahasiswa dan pihak lain, PMIUM tekad berusaha agar penduduk kampung terbela.

Katanya, insiden berlaku kepada Abdul Halim Hamid, 76, dan isteri, Wahidah Mat Salleh, 72, mendapat perhatian mahasiswa yang terus menyokong dan membina rumah mereka biarpun dirobohkan sejak Jun lalu.

“Ini perjuangan pertama, baru rumah Halim dan Wahidah. Ada lebih kurang 50 rumah lagi yang akan kita terus perjuangkan. Kita akan lawan sampai menang,” katanya dalam program “Opah Wahidah Masuk Universiti” di Universiti Malaya di sini malam tadi.

Khairol Najib berkata, hasil perbincangan bersama pemaju, Sentul Murni Sdn Bhd, yang juga disertai Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, beberapa persetujuan dicapai bagi penyelesaian kes Halim dan Wahidah.

Katanya, antara tuntutan dipersetujui ialah pemaju akan membayar pampasan setimpal, memberikan rumah sementara dengan kos sewa dalam tempoh menunggu rumah disiapkan serta segala kos guaman turut ditanggungnya.

“Turut dipersetujui ialah tempoh berpindah pada 15 November ini dan tiada pencerobohan akan berlaku dalam masa itu,” katanya sambil menjelaskan mahasiswa akan terus memantau perkara berkenaan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.