Categories
SELANGOR

Mangsa ribut Pandamaran lega terima bantuan Kerajaan Negeri

Oleh: AFIX REDZUAN

PANDAMARAN, 3 NOV: Mangsa bencana ribut di Pandamaran, Pelabuhan Klang merakamkan ucapan terima kasih kepada Kerajaan Selangor yang menghulurkan sumbangan bantuan kepada mereka sekaligus meringankan beban kos kerugian ditanggung mereka.

Beberapa penerima sumbangan yang ditemui Selangor Kini memaklumkan, selain kerosakan bumbung rumah akibat pukulan ribut pada 21 Oktober lalu, beberapa barangan rumah termasuk pendawaian elektrik kediaman mereka musnah kesan daripada bencana itu.

interview3Parvathy a/p Kandesamy, 34, yang tinggal di Flat PKNS Blok E menceritakan pengalaman bagaimana beliau melihat sendiri pusaran angin berada dalam rumah beliau sehingga mengakibatkan barangan rumah dan cermin tingkap pecah dipukul ribut.

Ketika kejadian beliau berada di rumah bersama ibunya dan beliau kini menunggu giliran untuk rumahnya dibaiki semula

“Saya memang ada di rumah bersama emak. Kita ingatkan hujan sahaja. Saya lihat angin kuat sehingga mengakibatkan daun-daun masuk ke dalam bilik.

“Dalam rumah ada pusaran angin, atap dan siling bocor. Sekarang (siling) hampir nak jatuh, kita tunggu untuk dibaiki. Tingkap juga pecah,” katanya yang bekerja sebagai kerani syarikat insuran.

interview2Bagi Noni Mohd Yassin, 36, beliau mengakui panik ketika kejadian sehingga terpaksa menenangkan empat orang anaknya yang berada dalam ketakutan.

Beliau sekeluarga masih dalam keadaan berjaga-jaga sekiranya hujan lebat turun kerana khuatir kejadian sama bakal berulang kembali.

Selain keroskan bumbung, kejadian ribut berkenaan menyaksikan mereka sekeluarga terpaksa tidur di atas lantai dengan beralaskan tikar kerana tilam dan barangan rumah rosak.

“Semasa kejadian saya di rumah bersama anak-anak. Rasa memang takut sebab tidak pernah jadi macma ini. Hanya berdoa kepada Allah dan nekad duduk bersama anak-anak.

“Kalau keluar rumah pun tak guna takut kita menjadi mangsa sekali. Masa itu memang cemas sebab suami tiada dan saya cuba tenangkan anak-anak,” katanya yang tinggal di tingkat lima Flat MPK Blok D.

interview1Sementara itu, sambutan Deepavali bagi Kaliappan a/l Raju, 34 berlangsung suram akibat kejadian ribut pada 21 Okober lalu.

“Ketika kejadian saya bekerja. Isteri dan emak yang berada di rumah menghubungi saya dalam keadaan menangis apabila rumah dilanda ribut.

“Bila selesai kerja saya pulang ke rumah dan tengok semua barangan sudah rosak,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.