Categories
SELANGOR

MB: “Ambil iktibar kejatuhan Kodak & IBM, laksanakan inovasi”

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 17 NOV: Warga perkhidmatan awam patut mengambil iktibar kejatuhan syarikat gergasi antarabangsa Kodak dan IBM agar penyampaian perkhidmatan kerajaan kekal relevan.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkat kegagalan bergerak selari dengan tuntutan zaman menyaksikan syarikat Kodak dan IBM jauh di belakang syarikat seperti Apple, Microsoft dan Samsung.

MB AzminKatanya, perkhidmatan awam patut membina persekitaran berteraskan inovasi dan menyuburkan percambahan idea kreatif serta inovatif bagi memperkasakan perkhidmatan lebih berdaya saing.

“Ia bagi memastikan penyampaian perkhidmatan kerajaan kekal relevan dan seterusnya membangunkan negeri dan negara yang berdaya maju,” katanya ketika berucap dalam Majlis Sambutan Hari Inovasi Pertadibran Kerajaan Selangor 2014 di sini hari ini.

Mohamed Azmin berkata, dalam usaha menyempurnakan agenda Negeri Pembangunan, aspek inovasi patut berteraskan kepedulian terhadap menyelesaikan permasalahan rakyat.

Katanya, ia dapat dilaksanakan dengan menetapkan perancangan dengan menyeluruh, struktur lebih teratur dan menepati kehendak serta harapan rakyat.

“Limpahan kebaikan daripada dasar Kerajaan Negeri ini harus dinikmati sehingga ke akar umbi.

“Kecanggihan dan kehebatan teknologi maklumat ini serta percambahan idea kreatif dan inovatif seharusnya tertumpu menjalin perhubungan dan menggerakkan mobiliti sosial rakyat,” katanya.

Beliau berkata, jurang desa dan bandar perlu dirapatkan bagi membolehkan rakyat pelbagai latar keluar daripada kesempitan hidup bagi menikmati kehidupan selesa.

“Pentadbiran baru ini memberi jaminan keseluruhan jentera kerajaan digembleng dan dijuruskan kepada usaha meningkatkan taraf kehidupan rakyat,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.