Categories
SELANGOR

Perangsang Selangor taja RM120,000 Piala Dato’ Mokhtar Dahari

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 14 NOV: Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor) buat julung kali menganjurkan pertandingan bola sepak di bawah 17 tahun bagi merebut “Piala Dato’ Mokhtar Dahari” (PDMD).

Dengan tajaan berjumlah RM120,000 pertandingan ini telah disertai oleh 594 orang pemain bola sepak daripada 33 pasukan sekolah menengah di daerah Petaling Perdana dan Petaling Utama.

Perangsang SelangorKejohanan ini bermula pada 10 November 2014 sementara perlawanan akhir PDMD dijangka akan berlangsung pada 22 November 2014 di Stadium Mini MPSJ.

Majlis perasmian Kejohanan PDMD disempurnakan Timbalan Pengarah Pendidikan Negeri Selangor Mohd Salleh Mohd Kassim, sambil disaksikan oleh Datuk Emran Kadir, Pengerusi Jawatankuasa Induk PDMD serta Pengurus Kanan Tanggungjawab Sosial Korporat, Mohd Fauzi Mohd Ghazali.

Mohd Salleh berharap Kejohanan PDMD ini dapat melahirkan jaguh bola sepak yang mampu memartabatkan negeri Selangor dan Malaysia di pentas antarabangsa, seperti legenda bola sepak Mokhtar Dahari.

DSC_0165“Kami ingin merakamkan setinggi penghargaan kepada Perangsang Selangor atas sokongan dan tajaan kejohanan ini,” katanya pada Majlis Perasmian PDMD.

Pasukan-pasukan yang terlibat dibahagikan kepada lapan kumpulan dengan format kejohanan secara liga di mana johan dan naib johan setiap kumpulan akan layak ke pusingan suku akhir.

Pada perlawanan pembukaan, SMK USJ 23 menumpaskan SMK USJ 8 dengan keputusan 1-0 hasil jaringan hasil sepakan penalti J. Prakash, yang dinobatkan sebagai pemain terbaik dan menerima jersi eksklusif bernombor 10, sempena memperingati Mokhtar Dahari.

Kejohanan akan berlangsung selama 13 hari di tujuh lokasi di sekitar Shah Alam, Subang Jaya dan Petaling Jaya, iaitu Padang Dato’ Satim, Stadium Mini SMK USJ 23, Padang Awam USJ 11, Padang SUK A, Padang SUK B, Padang PKNS B dan Padang Astaka.

Pasukan yang layak ke pusingan suku akhir akan menerima jersi eksklusif tajaan Perangsang Selangor.

Selain itu, johan PDMD akan menerima hadiah wang tunai RM5,000 serta piala pusingan, naib johan (RM4,000), tempat ketiga (RM3,000), manakala tempat keempat (RM2,000).

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.