Categories
SELANGOR

Wujudkan pusat sokongan OKU, beri perhatian penghakisan tanah rizab

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 26 NOV : Kerajaan Negeri disarankan supaya menambahbaik sistem terhadap golongan kurang upaya (OKU) bagi memastikan golongan itu tidak ketinggalan dalam pembangunan negeri.

Mohd Khairuddin Othman (PAS-Paya Jaras), berkata Selangor tidak mempunyai sistem mantap untuk golongan itu dan bantuan yang diberikan juga tidak mencukupi.

oku iii“Kita tiada sistem mantap terhadap OKU sehingga mereka sering tertanya bila bantuan ini akan sampai.

“Saya merayu supaya Dato’ Menteri Besar masukkan dalam sistem Kerajaan Negeri dengan mewujudkan pusat sokongan OKU supaya mereka boleh bergerak sesama sendiri di sana,” katanya ketika membahaskan usul Belanjawan Selangor 2015, di sini, hari ini.

Selain itu, katanya isu penghakisan tanah rizab Melayu perlu diberikan perhatian memandangkan masalah itu semakin serius terutama di kawasan Sungai Buloh.

khairuddin othmanBeliau turut mencadangkan supaya hak milik sementara (TOL) diserahkan semua kepada Pejabat Daerah dan Tanah supaya mereka boleh bekerjasama dengan ADUN berhubung isu tanah.

“Saya juga mencadangkan supaya program pemberi milikan tanah diteruskan kerana ia memberi manfaat kepada rakyat,” katanya.

Pada masa sama, Khairuddin turut meminta supaya masalah perparitan di Kampung Melayu Sungai Buloh diselesaikan bagi mengelakkan masalah banjir daripada terus berulang.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.