Categories
SELANGOR

BN Selangor: Usul tergempar Akta Hasutan gimik Kerajaan Negeri

Oleh : NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 3 DIS: Usul tergempar gesa Kerajaan Pusat mansuh Akta Hasutan 1948 hanya gimik politik Kerajaan Selangor, kata Ketua Pembangkang, Shamsuddin Lias.

Katanya, semua ADUN Barisan Nasional (BN) membuat pendirian untuk tidak mengambil bahagian dalam perbahasan itu kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah memberi kenyataan untuk mengekal dan menambahbaik akta terbabit.

“Usul berkenaan hanya gimik politik untuk menimbulkan isu dan membangkitkan perasaan tidak baik kepada rakyat atas asas rasional mereka iaitu kebebasan bersuara.

shamsudin lias“Saya hendak tegaskan kebebasan bersuara ini tertakluk kepada perlembagaan perkara 10(2) dinyatakan rakyat bebas bersuara tetapi kebebasan bersuara ini bukan sesuatu yang mutlak,” katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

ADUN Sungai Burong itu berkata, usul berkenaan harus dibincangkan di peringkat pusat kerana ia melibatkan undang-undang Persekutuan, bukan Kerajaan Negeri.

“Kita tidak perlu untuk membahaskan kerana perkara ini tanggungjawab pihak Persekutuan di bawah peruntukan jadual 9 perkara keselamatan dan ketenteraman awam,” katanya.

sidang dun 04Dewan Negeri Selangor (DNS) yang bersidang hari ini meluluskan usul tergempar menggesa Kerajaan Pusat memansuhkan Akta Hasutan 1948.

Usul yang dibawa Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) itu disokong Saari Sungip (PAS-Hulu Kelang), Tiew Way Kang (DAP-Teratai) dan Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan) dan diluluskan DNS sebulat suara tanpa sebarang bantahan.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.