Categories
SELANGOR

‘Sudah cukup sudah’ jadi tema ADUN Sekinchan bahas Akta Hasutan

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 3 DIS: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim tampil dengan cara berbeza ketika membahaskan usul memansuhkan Akta Hasutan 1948 dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Beliau yang terkenal dengan kepetahan berhujah menggunakan bibit lagu ‘Sudah Cukup Sudah’ nyanyian kumpulan Nirvana Band dari Indonesia bagi menggesa Umno memansuhkan akta yang disifatkan zalim terhadap rakyat.

Beliau berkata, akta itu juga hanya mendakwa pemimpin pembangkang, sekali gus jelas menunjukkan ia hanya kepentingan politik sahaj.

ng suee lim“Umno jangan jadi juara ketika Perhimpunan Agung Umno kononnya mempertahankan Akta Hasutan, kalau rakyat tolak jadi juara kampung sahaja.

“Umno perlu ambil ikhtibar dari Parti Kuomintang (KMT) di Taiwan yang kalah teruk kerana orang muda tolak parti yang tidak ikut peredaran masa,” katanya.

Suee Lim turut melahirkan simpatinya kepada parti komponen Barisan Nasional (BN) seperti MCA, MIC dan Gerakan yang tidak ‘dihormati’ hak dan pandangan mereka berhubung tindakan Umno mengekalkan akta berkenaan.

“Sebagai parti komponen di mana maruah mereka? Tidak dihormati langsung kerana Presiden Umno isytihar akta itu kekal hanya dalam PAU.

“Mana kesepakatan mereka? Cukuplah MCA, jangan melukut di tepi gantang bersama BN demi mengejar jawatan,” katanya.

Beliau juga menyelar sikap ADUN BN-Umno yang bertindak keluar dewan sewaktu usul itu dibahaskan.

undi-bn-end“Umno semakin bisu dan lesu dengan mengambil pendekatan keluar dewan dan duduk di luar. Mereka lebih fikir diri-sendiri dari fikir kehendak rakyat,” katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerusi program transformasi kerajaan berjanji untuk memansuhkan Akta Hasutan pada 2012 walaupun pimpinan Umno dan menteri kabinet berhasrat mengekalkan akta berkenaan.

Kerajaan juga kini sedang dalam perancangan menggubal Akta Keharmonian Nasional bagi menggantikan Akta Hasutan yang dikelolakan Majlis Konsultasi Perpaduan Nasional.

Bagaimanapun, Najib ketika ucapan dasar pada PAU berkata Akta Hasutan tidak akan dimansuhkan, sebaliknya akan diperkuatkan dengan dua elemen tambahan bagi mengukuhkan akta berkenaan.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.