Categories
SELANGOR

Bas elektrik perlu di Petaling Jaya

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 20 MAC: Penggunaan bas elektrik perlu dilaksanakan di kawasan Petaling Jaya ekoran bilangan penduduk yang padat selain mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Adun Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran berkata, pelaksanaan itu bagi meningkatkan bilangan bas di Petaling Jaya.

PC Rajiv dan Haniza berkenaan stesen bas di PJ Old Town (12)“Memang penggunaan bas elektrik sangat diperlukan dan sesuai dilaksanakan di kawasan seperti Petaling Jaya. Bas mini juga masih relevan dan apa yang penting bilangan bas di kawasan seperti ini mesti dipertingkatkan,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini.

Adun Damansara Utama, Yeo Bee Yin bagaimanapun berkata, setakat ini masih tiada cadangan untuk pelaksanaan menyediakan bas elektrik.

Sehubungan itu, katanya, bagi mempertingkatkan kemudahan pengangkutan awam, penduduk memerlukan bas ulang-alik terutama yang menghubungkan Transit Aliran Ringan (LRT) ke pusat komersial dan kawasan perumahan.

“Buat masa ini, tidak ada apa-apa cadangan lagi tetapi kita pasti perlu bas ulang-alik lebih yang menghubungkan LRT untuk komersial dan kawasan perumahan,” katanya.

subang alam LRT bahaya  01Sebelum ini, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) sedang mengkaji kemungkinan untuk menggunakan bas elektrik pada masa akan datang.

Perkhidmatan Bas Rapid Transit–Laluan Sunway (BRT) bakal mencatat sejarah sebagai perkhidmatan bas elektrik penuh negara yang pertama yang dijadualkan mula beroperasi pada Jun ini.

Projek kerjasama antara Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dan Kumpulan Sunway di bawah program Kerjasama Awam Swasta (PPP), BRT-Laluan Sunway juga bakal mencatat sejarah sebagai projek BRT pertama di Malaysia dan laluan BRT bertingkat pertama di rantau Asia Tenggara.

Projek itu dikatakan dapat membantu mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas yang semakin serius di Bandar Sunway dan Subang Jaya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.