Categories
EKSKLUSIF

Q&A: Strategi bangunkan bandar raya karbon rendah, hijau

Oleh: AFEEQA AFEERA

Menginjak usia 63 tahun, bandar yang ditadbir Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) itu meneruskan aspirasi dalam membentuk imej berdaya huni, sejahtera dan mampan menjelang 2030. Ikuti temu bual wartawan Selangor Kini, AFEEQA AFEERA bersama Datuk Bandar Petaling Jaya, Mohd Azizi Mohd Zain sempena sembilan tahun pengisytiharan Petaling Jaya sebagai bandar raya.

Apakah misi dan visi yang cuba diketengahkan selari dengan Petaling Jaya sebagai bandar raya peneraju, dinamik dan lestari?

Setelah sembilan tahun menjadi bandar raya, MBPJ perlu berada pada tahap yang setaraf dengan usianya iaitu perkhidmatan maj-lis perlu ditingkat dan sebarang kelemahan diperbaiki demi kepentingan pembayar cukai dan masyarakat.

Dalam tempoh sembilan tahun lalu, persepsi masyarakat berbeza berbanding tiga tahun lalu tetapi perkhidmatan MBPJ masih sama iaitu mengurus pembersihan sisa pepejal serta mewujudkan infrastruktur yang baik dan lengkap.

10535688_745640972162043_1387912032427383132_oCuma bila disebut masa depan, kita mahu wujudkan bandar raya berkarbon rendah, hijau dan bebas halangan. Manakala misi menjadi bandar raya berhuni itu mesti melibatkan penduduk supaya mereka tahu pembangunan yang berlaku di kawasan mereka.

MBPJ akan terus mendokong iltizam menjadikan Petaling Jaya sebagai bandar raya berhuni dan disayangi melalui tadbir urus baik dengan menekankan prinsip pembangunan sosial, alam sekitar mampan, pembangunan bandar dan lain-lain.

Apakah cabaran untuk menjayakan Petaling Jaya sebagai bandar raya berdaya huni dan sejahtera?

Masalah bandar raya dengan perbandaran, sama iaitu berkaitan kutipan sampah dan infrastruktur. Cuma bandar raya ada tambahan masalah lalu lintas ekoran pertambahan penduduk.

Ini menjadi perhatian MBPJ untuk meningkatkan kecekapan aliran lalu lintas dengan melaksanakan jalan sehala seperti kebanyakan bandar raya lain, tetapi apabila proses pembangunan berjalan pasti berlaku sedikit gangguan.

Sebab itu, kita ada pelan pe-ngangkutan dengan mewujudkan jawatankuasa yang akan memantau perkhidmatan yang diberi memandangkan kehendak masyarakat tidak sama.
Pembinaan lebuh raya atau jalan raya tidak menyelesaikan masalah, sebaliknya pengangkutan awam perlu di-tingkatkan dan menggalakkan masyarakat mengguna kenderaan awam.

Sebab itu kita wujudkan PJ City Bus untuk me-ngurangkan kesesakan trafik dan beri perkhidmatan sosial kepada masyarakat.

Sejauh mana sambutan ma-syarakat terhadap perkhidmatan bas percuma setakat ini?

Bas percuma adalah inisiatif baik kerana respon penumpang rata-ratanya sangat positif. Perkhidmatannya secara tidak langsung memberi imej baik kepada Kerajaan Negeri yang menyokong penggunaan pengangkutan awam.

IMG_1216Kita berhasrat menambah bilangan bas sedia ada termasuk beberapa laluan baru pada tahun hadapan bergantung kepada perbincangan dan belanjawan.

Saya percaya inisiatif ini akan turut dilaksanakan di pihak berkuasa tempatan (PBT) lain seperti Shah Alam, Klang, Ampang Jaya dan lain-lain.

Memiliki hasrat menjadikan Petaling Jaya sebagai bandar untuk semua, bagaimana bentuk infrastruktur untuk orang kurang upaya (OKU)?

MBPJ menyediakan van transit untuk OKU termasuk laluan khas bagi mereka yang memiliki masalah penglihatan dan tempat letak kereta berbumbung.

Sebelum pembangunan baru diluluskan, MBPJ mewajibkan premis perniagaan memenuhi kehendak bebas halangan dan mesra OKU.

Inisiatif ini sebenarnya sudah dilaksanakan sejak 2000 lagi.

Petaling Jaya banyak terkait dengan isu pembinaan lebuh raya yang menimbulkan kontroversi. Bagaimana MBPJ menangani hal itu?

Sebelum sesuatu lebuh raya itu mendapat kelulusan merancang, kita akan lihat dulu bantahan penduduk selaras dengan slogan Kerajaan Selangor “Pembangunan Berkualiti Rakyat Dipeduli.”

Keluhan rakyat perlu didengar, malah hubungan baik dengan masyarakat diperlukan di Petaling Jaya terutama berkaitan pembinaan lebuh raya.

Sesuatu pembangunan, kalau mahu dilaksanakan pasti ada halangan, tetapi MBPJ perlu tangani secara bijak. Kita menetapkan syarat supaya pemaju yang mendapat kelulusan perlu mengikut syarat yang ditetapkan.

Apakah langkah MBPJ bagi memperbaiki sistem aduan sedia ada supaya lebih mesra pengguna dan bertindak dalam tempoh singkat?

Kita ambil pendekatan supaya sesuatu aduan perlu diselesaikan segera terutama yang tidak memerlukan peruntukan besar seperti lampu jalan, sampah, longkang dan lain-lain.

2014-pj-traffic-system-phase-2Kita ada mesyuarat setiap Rabu untuk bincang aduan dengan memanggil jabatan bertanggungjawab jika masalah tidak selesai.

Kita mahu perbaiki aduan yang tidak perlu peruntukan besar supaya lebih cepat bertindak kerana ia akan beri kesan, seolah-olah MBPJ tidak buat kerja.

Apakah jenis aduan paling tinggi diterima setakat ini?

Aduan paling tinggi berkaitan longkang kerana kebanyakan premis perniagaan menutup longkang hingga menyukarkan kerja pembersihan. Ini menyebabkan timbulnya isu demam denggi dan longkang tersumbat.

Justeru, hasil perbincangan bersama persatuan peniaga, MBPJ  memutuskan untuk memecahkan longkang di premis mereka jika masih melanggar syarat.

Apakah kelainan yang cuba ditonjolkan pada masa akan datang?

Kita memfokus kepada penyediaan kemudahan berkaitan kawasan lapang atau riadah se-
perti laluan pejalan kaki dan lorong basikal.

MBPJ berhasrat mewujudkan kawasan berbasikal dengan menawarkan perkhidmatan sewaan dan laluan khas bagi tujuan itu. Oleh itu, masyarakat tidak perlu guna kenderaan peribadi, sebaliknya menggunakan basikal atau pengangkutan awam lain.

Ini antara perancangan masa depan kita yang menekankan konsep mesra alam (eco-mobility).

Leave a Reply

Your email address will not be published.