Categories
BERITA UTAMA

Jelajah bukti peduli rakyat

Oleh HAFIZAN TAIB dan NORHAYATI UMOR

Kehadiran sebuah kontena, dua lori dan tujuh kenderaan membawa kenderaan disambut masyarakat sekitar Utara tanah air dengan penuh kesyukuran.

Nyata rasa rasa syukur tidak dapat dibendung Zaleha Tahir, 61, sehingga air matanya bergenang memikirkan bebanan menyediakan kelengkapan Aidilfitri berkurang dengan keprihatinan Kerajaan Selangor melalui Program Jelajah Ramadan Peduli Rakyat itu.

Ibu tunggal kepada 11 anak yang menetap di Pasir Salak, Perak itu mengakui sumbangan dihulurkan pertama kali diperolehnya kerana sebelum ini tiada siapa mengendahkan nasib keluarganya.

Walapun hanya beras, susu, gula, kurma, minuman berpaket, biskut dan kuih raya, namun sangat bermakna bagi dirinya yang bekerja sebagai pembantu penjual ikan di pasar.

DSC_9464“Tidak pernah sesiapa memberi kami sekeluarga sumbangan. Segala jerih perit membesarkan 11 anak adalah dengan usaha sendiri.

“Saya juga tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bantuan. Tiada sesiapa pernah menemui kami untuk memberi sumbangan,” katanya.

Kegembiraan jelas terpancar di wajah Zaleha yang kehilangan suami sejak puluhan tahun lalu selepas menerima bantuan terbabit.

“Saya sangat gembira dan terharu dengan keperihatinan Selangor terhadap golongan seperti kami.

Sukar kami gambarkan saat setiap penerima mendapat sumbangan itu walaupun mungkin barangan di dalam setiap kotak hamper sesuatu yang biasa bagi golongan berkemampuan.

Bukan sahaja di Pasir Salak, program anjuran Pejabat Dato’ Menteri Besar turut menjelajah lokasi lain di Perak iaitu Ipoh, Bukit Gantang membabitkan penyerahan 625 kotak hamper kepada golongan memerlukan.

Perjalanan kami diteruskan Seberang Jaya, Pulau Pinang sebelum singgah ke Kedah menyerahkan kotak hamper di tiga lokasi negeri itu iaitu Kulim, Alor Setar dan Langkawi.

DSC_9450Misi rombongan jelajah utara yang bermula 2 Julai hingga 4 Julai lalu tamat dengan pemberian 75 kotak hamper di Kangar, Perlis sebelum meneruskan jelajah Selatan dan Pantai Timur.

Lain pula ceritanya pada sesi penyerahan di Selatan tanah air pada 5 dan 6 Julai lalu apabila perjalanan sejauh 750 kilometer yang memenatkan bagai hilang dengan sambutan meriah masyarakat tempatan.

“Misi ini adalah dari rakyat untuk rakyat. Kita bersama dalam menempuh susah senang dan mendengar denyut nadi mereka,” kata Ketua Delegasi, K Gunasekaran.

“Terima kasih. Syukur kerana ada pihak membantu kami,” kata penerima, Ahmad Umar, 49.

Sementara itu, pimpinan tertinggi PKR di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor menyokong agenda kemasyarakatan dipraktik Selangor, bahkan berharap amalan sama dilaksanakan apabila Pakatan Rakyat (Pakatan) mengambilalih pentadbiran Kerajaan Negeri masing-masing.

Pengerusi PKR Negeri Sembilan, Aminuddin Harun, berkata apa yang penting dalam mentadbir adalah melakukan kerja bukan sekadar cakap-cakap.

IMG_4977“Kepedulian rakyat ini patut menjadi amalan kepada pemimpin negeri. Selangor membuktikannya, bahkan berjaya dalam pentadbiran,” kata Timbalan Pengerusi PKR Melaka, Gue Teck.

Perkara sama disuara Pengerusi PKR Johor, Hassan Abdul Karim yang melahirkan keyakinan rakyat lebih terbela apabila Kerajaan Negeri itu bertukar tangan kepada Pakatan.

“Kita prihatin terhadap kesusahan rakyat tanpa mengira kaum dan perayaan. Ini adalah amalan kita yang bakal berterusan jika menawan Johor,” katanya.

Lebih 10 sukarelawan terba
bit dalam misi kemanusiaan ke Seremban dan Tampin, Negeri Sembilan sebelum ke Bukit Katil, Melaka dan seterusnya ke Ledang, Simpang Renggam serta Kulai, Johor.

Sebanyak 31 lokasi dipilih seluruh Semenanjung Malaysia bermula 2 Julai sehingga 10 Julai bagi merasai sendiri nikmat memberi kepada golongan memerlukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.