Categories
SELANGOR

Petanda baik bila Skimsel capai 90 % bayar balik

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 8 SEP: Statistik bayaran balik pinjaman Skim Mikrokredit Selangor (Skimsel) dalam kalangan peserta luar bandar mencatat lebih 90 peratus setakat ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Pembasmian Kemiskinan, Saari Sungib berkata, statistik terbaru itu memberi petanda positif dalam mencapai objektif membasmi kemiskinan.

SAARI_SUNGIB“Ini petanda baik dengan terdapat anjakan taraf hidup peserta skim ini apabila mereka dapat membayar balik pinjaman dengan disiplin.

“Ini juga menunjukkan kemahuan dan kesungguhan mereka berusaha meningkatkan pendapatan,” katanya.

Saari berkata demikian kepada Selangor Kini selepas mempengerusikan pendengaran tertutup Jawatankuasa Pilihan Khas Pembasmian Kemiskinan di Bilik Mesyuarat, Bangunan Annex di sini, semalam.

Saari yang juga merupakan Adun Hulu Kelang berkata, ini berbeza dengan peratusan bayar semula peserta Program Mikrokredit Miskin Bandar (Mimbar) yang dianggap masih rendah.

Jelas Saari, pihaknya turut mengambil kira pelbagai faktor termasuk cadangan menambahbaik sistem penyampaian bagi meningkatkan penyertaan dan keupayaan bayaran balik peserta Mimbar.

“Antara punca peratusan bayaran balik rendah termasuklah sikap sesetengah peserta yang cuma mengambil kesempatan menggunakan dana terbabit untuk tujuan lain selain mengembangkan perniagaan,” katanya.

-NR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.