Categories
SELANGOR

Malas dan tidak bertanggungjawab undang risiko denggi

OLEH : NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 18 JULAI: Sikap malas dan tidak bertanggungjawab sebahagian penduduk mendatangkan risiko semua penghuni Pangsapuri Bandar Baru Kundang kepada masalah denggi.

Exco Kesihatan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Dr Daroyah Alwi berkata hal itu menyebabkan kawasan perumahan terbabit menjadi lokasi hotspot denggi.

Katanya, Majlis Perbandaran Selayang (MPS) sudah mengeluarkan notis kepada 243 pemilik unit kosong di Pangsapuri Bandar Baru Kundang, untuk menjalankan kerja pembersihan.

1 (2)Bagaimanapun beliau berkata tindakan itu tidak mendapat respon baik dari penduduk.

“Apartment 7 blok Bandar Baru Kundang memiliki sebanyak 548 unit kediaman. Daripada jumlah itu, 243 unit daripadanya tidak berpenghuni dan bermasalah.

“Selain daripada itu, setengah daripada penghuni di sini merupakan warga asing. Lawatan mendapati unit tidak berpenghuni ini dipecahkan oleh individu tidak bertanggungjawab untuk dijadikan tempat pembuangan sampah.

“Pelbagai jenis bahan buangan dapat dilihat seperti sampah pukal pembinaan, perabut, pakaian juga sampah domestik,” katanya dalam lawatan ke sebuah lokasi hotspot pembiakan denggi di Daerah Gombak.

Daroyah berkata selepas beberapa siri gotong-royong, daripada jumlah 243 unit kosong bermasalah, 67.1 peratus iaitu 163 unit kediaman dibersihkan.

“Walaubagaimanapun, kejadian sedemikian tidak mustahil akan berulang,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.