Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Serap elemen ketenteraan, fokus khidmat bakti – Raja Muda

OLEH : ERMIZI MUHAMAD

SUNGAI UDANG, 18 JULAI : Elemen ketenteraan terus dipraktikkan dalam kehidupan seharian Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Ibni Sharafuddin Idris Shah bagi menjadikan lebih positif meneruskan khidmat bakti kepada nusa dan bangsa.

Baginda menyatakan komitmen untuk terus menjadi pegawai tentera dengan semangat dan iltizam tinggi seiring tanggungjawab dan amanah diberikan.

“Latihan ketenteraan mengajar diri untuk lebih positif dan berdisplin sebagai asas dan panduan bagi menjadi pegawai berkeyakinan tinggi.

Raja Muda Selangor“Pastinya dengan cabaran dan latihan diberikan sebelum ini akan terus digunakan dalam kehidupan seharian beta untuk berbakti kepada rakyat,” titah Baginda kepada SelangorKini.

Raja Muda sebelum ini menyertai beberapa siri latihan ketenteraan di Akademi Tentera DiRaja Sandhurst, United Kingdom 3 Mei lalu.

Selain itu, Raja Muda mendapat pendedahan awal berkaitan kursus asas ketenteraan di Kolej Tentera Darat (KTD), Port Dickson selama sebulan dan Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA).

Berkongsi pengalaman baginda menyertai latihan kententeraan di Malaysia, Raja Muda mengakui faktor cuaca dan persekitaran latihan di negara ini lebih mencabar.

“Selepas menyertai beberapa siri latihan kententeraan sebelum ini, latihan di PULADA memberikan cabaran yang tinggi dengan mengambil kira faktor ketahahanan fizikal dan mental.

“Namun ia bukanlah penghalang atau alasan untuk menggalas tanggungjawab sebagai pegawai tentera yang baik,” titah Raja Muda.

Tengku Amir kini ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dalam Kor Regimen Askar Melayu Diraja (RAMD) di Kem Terendak Melaka.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.