Categories
NASIONAL

Skandal 1MDB berisiko nilai ringgit terus jatuh

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 24 JULAI: Pendedahan memalukan dari Jabatan Kehakiman Amerika (DOJ) berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memungkinkan mata wang Malaysia akan terus jatuh.

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Shuhaimi Shafiei berkata ia sekaligus menyebabkan kehilangan pelabur sedia ada mahupun pelabur berpotensi.

“Mereka mungkin beranggapan sistem negara ini tidak telus dan tidak boleh dipercayai.

1MDB-300x175“Kesan ini adalah membimbangkan dan akan mengakitbatkan Malaysia dipandang hina di peringkat antarabangsa,” katanya kepada SelangorKini.

Shuhaimi berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu segera menubuhkan badan bebas atau Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat perkara ini sekaligus membersihkan nama Malaysia.

“Ini merupakan tanggungjawab dan amanah yang perlu dilakukan bagi membersihkan nama Malaysia dan mengembalikan duit dicuri.

“Ini adalah pendedahan yang sangat memalukan apabila sebuah Jabatan luar negara yang tentunya lebih canggih peralatan dan sistemnya.

“Skandal ini ibu kepada segala bentuk rasuah yang dilakukan oleh kepimpinan politik dunia,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan siapakah ‘Malaysia Official 1’ yang didedahkan DOJ.

Pada 20 Julai lalu, DOJ memfailkan tuntutan sivil bagi merampas aset bernilai AS1 bilion yang didakwa hasil penggubahan wang haram melalui 1MDB.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.