Categories
SELANGOR

Sukma 2016: Selangor juara, semangat sepasukan pacu kejayaan

OLEH HAFIZAN TAIB

KUCHING, 31 JULAI: Selangor muncul juara keseluruhan Sukan Malaysia (Sukma) ke-18 2016 di sini, dengan kutipan pingat 59 emas, 73 perak dan 63 gangsa.

Dalam temasya sukan ini, kontinjen Merah Kuning berjaya mengatasi tuan rumah, Sarawak, di tempat kedua hasil pungutan 57 emas, 43 perak dan 59 gangsa serta Terengganu (ketiga) (47 emas, 42 perak, 44 gangsa).

Ketua Kontinjen, Datuk Mohd Yasin Mohd Salleh, berkata kejayaan Selangor meraih pungutan pingat dengan jumlah tinggi melepasi sasaran adalah hasil kerja keras semua pihak dalam merealisasikannya.

“Dalam sukan ini sama ada kita muncul juara atau mendapat emas dan saya bersyukur kita berjaya mendapat 59 emas dengan mengatasi 48 emas disasarkan.

pasukan gymnastik selangor“Kita berjaya mencapai kejayaan ini adalah hasil kerjasama semua serta sesi latihan dijalani atlet dipraktikkan dengan baik,” katanya kepada SelangorKini di sini, hari ini.

Beliau berkata, semangat kesukanan tinggi dipamerkan atlet amat membanggakan dan ia adalah kunci terhadap kejayaan kontinjen berkenaan.

Katanya, beberapa acara sandaran seperti renang dan akuatik, menembak, berbasikal dan gimnastik berjaya mencapai sasaran.

“Namun ada acara sukan kita tidak mendapat emas tetapi acara lain menutup kegagalan ini dan ada juga tidak mendapat pingat langsung.

344A4081“Kita akan membuat analisis untuk perkara ini bagi merancang dengan lebih baik pada masa akan datang,” katanya.

Mohd Yassin seterusnya berkata, kerjasama dan semangat antara atlet dalam kontinjen dipuji kerana wujud sikap kekitaan antara mereka dengan tidak sekadar menumpukan kepada sukan masing-masing.

“Bila (acara mereka) dah habis, mereka akan pergi memberi sokongan kepada acara lain,” katanya.

Seramai 432 atlet Selangor mengambil bahagian dalam 24 acara slogan pasukan “Smart Selangor Tekad Juara” dalam Sukma Sarawak bermula 22 hingga 31 Julai.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.