Categories
BERITA UTAMA SENI

Temuan Takdir fokus tanggungjawab sosial polis kepada masyarakat

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 20 JULAI: Filem Temuan Takdir menggarap elemen dan tanggungjawab sosial anggota polis mengekalkan kesejahteraan dan keamanan masyarakat Malaysia.

Filem sentuhan pengarah baru, Dhyan Vimal mengutarakan persoalan sosial dan hubungan kasih sayang yang bukan sekadar memfokuskan kepada adegan aksi atau babak cinta.

“Filem ini memberi penonton pengertian mendalam terhadap kehidupan anggota polis dan pengorbanan mereka di sebalik seragam besi mereka.

image“Umpamanya masyarakat tidak menyelami bagaimana transisi kehidupan polis dalam menyelesaikan sesuatu kes jenayah dalam persekitaran mereka.

“Jadi, filem ini digarap daripada pelbagai transisi dalam dan luar supaya masyarakat mengetahui bagaimana kepayahan anggota polis berkhidmat kepada masyarakat,” katanya kepada SelangorKini, di sini, hari ini.

Lebih istimewanya, filem itu membawa dimensi penonton berhubung kejadian yang berlaku dalam tempoh kurang 48 jam terhadap perilaku jenayah dalam persekitaran.

“Menariknya filem ini, kita membawa dimensi penonton berkenaan sesuatu kejadian yang berlaku dalam tempoh 48 jam dan bagaimana pihak polis menyelesaikannya.

“Ia sesuatu yang mudah apabila penontotn tidak perlu terlalu berfikir terhadap konteks perjalanan cerita kerana durasi masa kejadian berlaku untuk tempoh 48 jam sahaja,” katanya.

Filem Temuan Takdir mengisahkan dua adik-beradik polis, ASP Tuan Roslan dan Inspektor Shariff dalam misi memburu ketua penjenayah di sebalik kes rompakan sebuah van keselamatan.

Penyiasatan mereka membawa ke arah terbongkarnya identiti Omar, Faisal dan Vikram yang mempunyai agenda tersendiri selepas melakukan rompakan.

Filem itu menampilkan pelakon baru dan lama antaranya Zahim Albakri, Azura Zainal, Amal Kamarudin, Thanuja Ananthan dan Vanida Imran.

Ia bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 11 Ogos ini.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.