Categories
SELANGOR

Ancaman militan IS perlu perhatian serius

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 1 OGOS: Ancaman militan Islamic State (IS) memerlukan penguatkuasaan dan perhatian ketat di peringkat Kerajaan Persekutuan kerana melibatkan keselamatan negara.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa ┬ádan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata Kerajaan Negeri bagaimanapun tetap mengambil langkah tertentu menerusi Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.

“Kita memandang serius isu ini dan sebab itu usaha untuk memperkukuhkan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) serta membanteras ajaran sesat terus ditingkatkan.

“Kerajaan Negeri juga mengeluarkan fatwa pada Februari lalu bagi mengharamkan kumpulan militan itu,” katanya menjawab soalan lisan Datuk Sulaiman Abdul Razak (BN-Permatang) hari ini.

Ahmad Yunus berkata, konsep jihad sebenar turut diperjelas menerusi siri khutbah Jumaat di seluruh negeri bagi mengelak kekeliruan dalam kalangan rakyat.

“Kita juga jelaskan mengenai fatwa termasuk fatwa pengharaman kumpulan militan ini di masjid dan surau seluruh Selangor.

“Kita harap usaha ini dapat meningkatkan kesedaran seterusnya mengelak rakyat daripada kegiatan itu,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.