Categories
NASIONAL

BERSIH 5: Berdiam diri bukan pilihan

Dua minggu yang lalu, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (US DOJ) telah mengumumkan bahawa mereka akan memulakan tindakan undang-undang untuk mengembalikan aset bernilai lebih $1 billion dolar yang berkaitan dengan penipuan dan pengubahan wang haram daripada 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), iaitu sebuah syarikat milik kerajaan Malaysia.

Rakyat Malaysia terkejut dengan pendedahan US DOJ tersebut, dan ramai telah menzahirkan kemarahan terhadap tahap penipuan dan korupsi yang berlaku.

Di sebuah negara yang demokratik, pendedahan jenayah sebegini sudah pasti akan menyebabkan mereka yang terlibat untuk meletak jawatan atau mengambil cuti; agar satu siasat penuh dan independen dapat dilaksanakan tanpa campur tangan eksekutif; dan kes tersebut diselesaikan secara domestik secepat mungkin.

Ekoran tindakan US DOJ, rakyat Malaysia berpendapat bahawa BERSIH2.0 harus mengadakan perhimpunan awam untuk membantah skandal korupsi 1MDB.

Dalam tempoh dua minggu yang lalu, BERSIH2.0 telah menjalankan beberapa siri mesyuarat konsultasi tentang isu ini dengan pelbagai kumpulan, termasuk endorsing NGO BERSIH2.0, NGO lain, kumpulan akar umbi, anak muda, ahli akademik, pemimpin masyarakat, dan rakyat yang prihatin.

Berdasarkan proses konsultasi ini, adalah dinyatakan bahawa BERSIH2.0:

1. membantah penafian berturusan daripada pihak kerajaan dan ketiadaan tindakan yang diambil sehingga kini.

1MDBSebaliknya, pihak kerajaan telah mengganggu siasatan yang dilakukan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), dan jawatankuasa khas 1MDB (1MDB Task force); memecat Timbalan Perdana Menteri, menukar Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail, menukar Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan dua pegawai kanan di dalam SPRM.

Undang-undang zalim, halangan keluar negara, dan intimidasi oleh polis dan pihak berkuasa turut dilakukan keatas aktivis sosial dan ahli politik untuk menutup mulut mereka.

2. Oleh itu, kami percaya bahawa cadangan untuk turun ke jalanraya merupakan satu cadangan yang tepat.

Sebagai rakyat Malaysia, kita harus mengambil satu pendirian yang tegas terhadap skandal rasuah terbesar tanahair kita dan ini juga merupakan pecah amanah.

Terdapat kelalaian yang serius dalam kewajipan Perdana Menteri dan ahli kabinetnya untuk menjaga kepentingan rakyat.

Mereka telah membenarkan skandal 1MDB untuk berlanjutan selama 5 tahun tanpa sebarang akauntabiliti.

Kini, mereka harus menyiasat,menangkap dan mendakwa segera Malaysian Official 1 akan jenayah yang sudah dilakukan. Jika mereka tetap membisu, maka Perdana Menteri dan kabinets harus letak jawatan serta-merta.

3. Oleh itu, satu himpunan aman BERSIH 5 akan dianjurkan. Ini adalah lanjutan untuk meminta tindakan yang sewajarnya dan untuk akauntabiliti skandal 1MDB.

Masa dan tarikh aksi BERSIH 5 akan diumumkan dalam masa terdekat. Pada ketika ini, BERSIH2.0 akan fokus untuk membina satu gerakan majmuk dengan penglibatan pelbagai pihak untuk menjayakan BERSIH 5.

Konsultasi dengan semua pihak akan diteruskan, dan gerak kerja mobilisasi BERSIH 5 akan bermula dari saat ini.

BERSIH 2.0 bersama dengan NGO yang lain dan rakyat Malaysia yang prihatin sudahpun memulakan pelbagai aktiviti protes mingguan terhadap skandal 1MDB ini. BERSIH 2.0 juga menyokong himpunan #TangkapMalaysianOfficial1 yang dirancang oleh anak muda pada 27 Ogos 2016.

BERSIH 2.0 turut menyokong segala aksi penyerahan memorandum ke agensi-agensi kerajaan dan laporan polis terhadap Malaysian Official 1.

Rakyat Malaysia tidak boleh berdiam diri atau menerima kleptokrasi dan skandal rasuah yang telah terjadi.

Kita harus terus menuntut jawapan dan kebenaran. BERSIH 2.0 mengajak semua rakyat Malaysia untuk meneruskan perjuangan dan bersatu pada masa yang penting ini.

Dikeluarkan oleh
Jawatankuasa Pemandu BERSIH2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.