Categories
SELANGOR

Exco: Elaun KPMI ikut jadual tugas

Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS)

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 4 OGOS: Elaun Koordinator Pembangunan Modal Insan (KPMI) untuk tempoh 11 bulan bertepatan dengan jadual tugasan mereka.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata keputusan itu selaras dengan jadual pelaksanaan Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) setiap tahun.

“PTRS merangkumi kelas pengajian daripada Februari hingga Oktober dan tugas penyelarasan daripada November hingga Disember.

“Oleh itu, justifikasi elaun KPMI hanya 11 bulan berdasarkan beban tugas dan tanggungjawab selaras tempoh ditetapkan,” katanya kepada Selangor Kini.

Sebelum ini, wakil rakyat di Dewan Negeri Selangor (DNS) mempertikaikan elaun yang KPMI yang tidak dibayar untuk 12 bulan dan kelewatan pembayaran guru PTRS.

Nik Nazmi berkata, elaun guru PTRS diproses selepas laporan dan tuntutan dibuat KPMI pada setiap 5 haribulan bulan berikutnya.

Katanya, buat masa ini hanya seorang urus setia melaksanakan proses tuntutan melibatkan 300 guru PTRS.

“Setiap tuntutan juga berbeza membuatkan urus setia perlu meneliti satu persatu sebelum pembayaran dibuat secara terus.

“Tempoh pembayaran tidak tertakluk kepada peringkat urus setia semata-mata, tetapi bergantung tarikh penghantaran laporan dan dokumen lengkap,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.