Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Exco terjah denggi, pupuk kesedaran bahaya Aedes

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 30 OGOS :Komitmen memerangi penularan denggi diteruskan menerusi program ‘terjah’ Exco Kesihatan, Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi bersama pasukan Jabatan Kesihatan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Daroyah berkata, inisiatif berkenaan bagi memastikan masyarakat mempunyai kesedaran untuk menjaga persekitara kediaman bebas daripada pembiakan Aedes.

“Kerajaan Negeri amat serius memerangi wabak denggi kerana ia begitu meruncing dengan catatan tinggi, sejak awal Januari lalu.

14079738_10207160269905469_4091960206458698396_n“Untuk memperlihatkan betapa seriusnya usaha Kerajaan Negeri dalam membanteras wabak denggi ini program ‘terjah’ akan diteruskan di lokasi hotspot denggi sekitar Selangor,” katanya dalam kenyataan.

Pada program itu, Daroyah turun padang meninjau persekitaran kediaman di Seksyen 16, di sini, malam tadi.

“Terjahan kali ini turut menjumpai jentik-jentik di dalam rumah tetapi tiada kompoun dikeluarkan dan hanya amaran lisan sahaja diberikan kepada pemilik rumah terbabit.

“Penduduk sekitar juga dinasihati supaya sentiasa menjaga kebersihan kawasan rumah mereka dengan membersihkan tempat yang berkemungkinan menjadi tempat pembiakan jentik-jentik,” katanya.

Di akhir program itu, Daroyah berkata, pelantikan ejen SEDA-10 turut dibuat menerusi penganugerahan sijil kepada penerima.

Inisiatif tersebut sebagai komitmen membantu Kerajaan Negeri memupuk kesedaran untuk memerangi denggi dalam kalangan masyarakat.

Statistik sehingga 6 Ogos lalu, daerah Petaling mencatatkan kes denggi tertinggi dengan 338 kes diikuti Hulu Langat dengan 230 kes.

Kesuluruhan bagi statistik denggi di Selangor untuk tempoh tersebut mencatatkan 851 kes.

-NFN-