Categories
SELANGOR

Kerjasama antara agensi mampu atasi banjir Kampung Jalan Kebun

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 11 OGOS: Kerjasama antara agensi Kerajaan Negeri mampu menangani masalah dihadapi penduduk seperti banjir di Kampung Jalan Kebun, di sini, sejak sekian lama.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, berkata masalah sebegitu memerlukan kesepaduan semua agensi berkaitan supaya kerja penyelenggaraan dijalankan dapat dilakukan lebih berkesan.

“Kita kena selenggarakan laluan jalan di sini dua kali setahun, namun jika berasaskan keadaan rumput maka pasti ia (tidak diselenggarakan) lebih dari tempoh enam bulan.

“Semua isu ini bukan hanya berlaku di Kampung Jalan Kebun tetapi juga di kawasan lain dan memerlukan kerjasama erat antara agensi Kerajaan Negeri,” katanya kepada SelangorKini, di sini, semalam.

ShuhaimiShuhaimi menghadiri sesi perbincangan bersama beberapa jabatan dan agensi berkaitan antaranya Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta Pejabat Tanah dan Daerah (PTD) Klang termasuk Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK) Kampung Jalan Kebun mengenai isu banjir di situ.

Beliau berkata, hasil perbincangan dan lawatan di kawasan itu mendapati kerja penyelenggaraan dijalankan sebelumnya tidak menepati garis panduan atau prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, perbincangan antara semua pihak berkaitan membolehkan maklumat lebih jelas diperoleh bagi mengatasi masalah dihadapi itu.

“Kita adalah kerajaan yang bersedia menghadapi kritikan daripada rakan-rakan sendiri.

“Ia (kerja penyelenggaraan) adalah satu usahasama membabitkan semua pihak supaya isu dibangkitkan rakyat boleh diatasi secara bersepadu dan lebih cepat,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.