Categories
SELANGOR

Gagal patuhi undang-undang, MBSA tutup 3 premis makanan

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 11 OGOS: Sebanyak tiga premis makanan ditutup dalam Operasi Bersepadu Premis Makanan oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sekitar Seksyen 32, hari ini.

Operasi yang diketuai Pengarah Kesihatan dan Persekitaran, Dr Roslan Fadzil itu membabitkan tujuh premis makanan di kawasan terbabit.

Roslan berkata, 12 notis dikeluarkan dan dua kompaun dikenakan terhadap premis yang gagal mematuhi undang-undang.

“Premis ini dikenakan tindakan di bawah Undang-Undang Kecil Establisment Makanan MBSA 2007 dan Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

MBSA01“Kita mahu memastikan premis di sekitar Shah Alam dalam keadaan baik dan tidak menimbulkan unsur keracunan makanan. Seperti yang dilihat, premis ini tidak mengikut prosedur penyediaan makanan yang betul.

“Ada tikus, ada lipas dan bahan mentah seperti ayam diletakkan ditempat yang tidak sepatutnya,” katanya ketika ditemui dioperasi itu.

Roslan bekata, operasi itu bertujuan memastikan premis menepati aspek kebersihan dan pengendalian makanan yang ditetapkan MBSA.

Katanya, MBSA mengambil langkah menguatkuasakan undang-undang serta mengeluarkan notis kompaun kepada premis yang gagal mematuhi peraturan.

“MBSA tidak akan berkompromi dengan menutup premis makanan sekiranya terdapat urungan lipas dan tikus atau mempunyai rating kebersihan di bawah 50 peratus,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.