Categories
NASIONAL

Kongsi maklumat bank pusat sedunia protokol normal

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 4 OGOS: Sama seperti bank pusat di negara lain, Bank Negara Malaysia (BNM) tidak boleh mengelak daripada berkongsi maklumat berkenaan isu kewangan antarabangsa.

Mantan Pengarah BNM, Dr Rosli Yaakob, berkata hal ini ekoran protokol perkongsian maklumat adalah kerjasama banyak hala antara negara seluruh dunia bagi mengelakkan jenayah antarabangsa di samping melicinkan urusan pembayaran dan pelaburan.

“Bayangkan jika enggan berkongsi maklumat, sudah tentu kita akan berhadapan tindak balas negara lain juga tidak mahu berkerjasama sama ada untuk mendapatkan maklumat atau lebih teruk lagi dipulaukan.

“Kalau BNM dipulaukan, negara akan menghadapi masalah besar untuk memindah dana ke luar negara sama ada membayar hutang, menghantar wang kepada pelajar luar negara dan lain-lain,” katanya kepada SelangorKini.

Dr-Rosli-YaakopRosli berkata, keadaan itu boleh menyebabkan kejatuhan ekonomi sesebuah negara ekoran kesukaran mendapatkan bayaran ke atas eksport dibuat dan keengganan pelabur asing melabur dalam pasaran tempatan.

“Lebih merumitkan apabila skandal 1MDB membabitkan negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat yang turut memiliki pelbagai angensi seperti Biro Siasatan Persekutuan (FBI) yang mampu mengesan sebarang manipulasi kewangan,” katanya.

Terdahulu, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun mendakwa wujudnya konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan menyalurkan maklumat kepada Amerika Syarikat.

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.