Categories
BERITA UTAMA NASIONAL

Parti baru: Zahid perlu ‘gentleman’

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 5 OGOS: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi digesa supaya bersikap ‘gentleman’ untuk meluluskan permohonan pendaftaran parti baru oleh mantan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) juga harus menghormati hak mana-mana pihak untuk menubuhkan parti politik seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Ini adalah sebahagian hak setiap warganegara Malaysia, justeru Ahmad Zahid perlu ‘gentleman’ meluluskan parti baru pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Muhyiddin,” katanya kepada SelangorKini, di sini, hari ini.

Sebelum ini, Ahmad Zahid memberi jaminan pendaftaran parti baru akan diberi kelulusan segera jika semua syarat dipenuhi.

tian-chua-pc-pkr-01Sementara itu, ketika mengulas kesan penubuhan parti berkenaan terhadap kesepakatan parti pembangkang, Tian Chua berharap parti baru itu mampu memberi nafas baru kepada pembangkang untuk menumbangkan Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Saya harap dengan adanya parti paru ini, pembangkang kembali bersatu mengumpulkan kekuatan yang ada untuk menumbangkan Umno BN,” katanya.

Muhyiddin semalam mengesahkan akan mendaftarkan parti barunya dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS), hari ini.

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.