Categories
BERITA UTAMA SUKANKINI

Piala Malaysia: Selangor-KL sekadar seri

OLEH HAFIZAN TAIB

SELAYANG, 20 OGOS: Selangor dan Kuala Lumpur seri 1 – 1 dalam aksi terakhir Kumpulan B Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang (MPS), di sini, malam ini.

The City Boys terlebih dahulu mengatasi skuad Merah Kuning menerusi jaringan Fahrul Razi Kamaruddin pada minit ke-42.

Bagaimanapun, The Red Giants bertindak balas menyamakan kedudukan hasil sentuhan penyudah Ahmad Hazwan Bakri (m68).

Dalam separuh masa pertama, Selangor dan Kuala Lumpur berusaha mengatur gerakan berkesan bagi mencari gol awal, namun hampa dengan barisan pertahanan masing-masing berjaya mengekang serangan dilancarkan.

Pengendali Selangor, K Gunalan terpaksa membuat pertukaran awal dengan mengeluarkan Hafiz Kamal (m11) akibat ditimpa kecederaan dan digantikan S Veenod.

Biarpun sekadar melengkap jadual perlawanan dengan kedua pasukan merehatkan beberapa tunggak utama, namun Kuala Lumpur menggunakan peluang terhidang sebaiknya tiga minit sebelum separuh masa berakhir dan Fahrul Razi menewaskan Norazlan Razali untuk gol pendahuluan.

IMG_20160820_222015_858Selangor yang layak ke suku akhir menggandakan usaha pada separuh masa kedua dengan memasukkan Andik Vermanshah (m55) menggantikan Faizzudin Abidin.

Percaturan Gunalan berhasil apabila Andik berjaya mengucar kacirkan pertahanan lawan dan satu hantaran ke depan gol lawan dibuatnya disambut kemas Hazwan untuk gol penyamaan juara bertahan itu.

Perlawanan berterusan hingga ke akhir dengan keputusan tidak berubah.

Dalam satu lagi perlawanan Kumpulan B, Pahang menewaskan Kelantan 2 – 0 tetapi skuad The Red Warriors kekal di tangga kedua dan layak ke pusingan seterusnya.

KEPUTUSAN LAIN:

PDRM 2 – 1 PERAK
PKNS 1 – 1 JDT

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.