Categories
SELANGOR

Skim Tunas Selangor tumpu tingkat pendidikan tadika seluruh negeri

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 1 OGOS : Kerajaan Negeri giat merancakkan lagi pelan pembangunan pendidikan negeri menerusi Skim Tunas Selangor dengan tumpuan sasaran kepada pendidikan kanak-kanak tadika seluruh negeri.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata insiatif tersebut digerakkan supaya semua peringkat umur kanak-kanak mendapat manfaat pendidikan jangka panjang.

“Kerajaan Selangor memandang serius tentang perkembangan sektor pendidikan di Selangor terutama pendidikan awal kanak-kanak.

“Seperti kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya, Kerajaan Negeri berharap setiap anak yang lahir di negeri ini mendapat pendidikan sebaik mungkin terutama pada peringkat awalan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Cek Skim Bantuan Tadika Selangor (TUNAS), Fasa 1/2016 di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, baru-baru ini.

Bantuan RM2,123,170 diagihkan kepada 360 tadika di sekitar Daerah Klang dan Petaling memanfaatkan 3,943 penerima.

logo-tunas-finalManakala, jumlah keseluruhan penerima bagi seluruh negeri adalah 9,154 penerima, dengan jumlah tadika sebanyak 856 dan jumlah keseluruhan peruntukan berjumlah RM4.88juta.

Nik Nazmi berkata, tahun ini bantuan TUNAS diberi penyelarasan dengan mempertingkatkan kadar pendapatan penerima subsidi RM50 yang layak iaitu kepada keluarga berpendapatan bawah RM3,000.

Inisiatif tersebut dijangka bakal memberi manfaat jangka panjang kepada keluarga berpendapatan sederhana seluruh negeri terutama penduduk kawasan luar bandar.

“Matlamat inilah menjadi iltizam Kerajaan Negeri untuk terus menyediakan bantuan tadika kepada golongan keluarga berpendapatan rendah kerana kami tidak mahu ada anak yang ketinggalan,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.