Categories
NASIONAL

Sukma 2016: TPM rasmi penutupan, kejohanan berakhir lancar

OLEH HAFIZAN TAIB

KUCHING, 1 OGOS: Majlis perasmian penutup Sukan Malaysia (Sukma) ke-18 2016 berlangsung meriah di Stadium Sarawak, di sini, malam tadi.

Berbeza dengan majlis pembukaan yang diadakan dalam keadaan hujan, upacara kali ini berjalan sebaliknya.

Penutupan kejohanan dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang mewakili Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika mengakhiri ucapannya dalam majlis berkenaan.

Turut hadir, Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud; Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Dr Adenan Satem; Menteri Belia, Sukan dan Solidariti Sarawak, Datuk Seri Michael Manyin Anak Jawong; Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali; Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dan kenamaan lain.

Majlis diserikan dengan beberapa acara antaranya nyanyian lagu Negaraku, lagu Sarawak (Ibu Pertiwiku) dan lagu kejohanan juga pertunjukan bunga api, pertunjukan kebudayaan, perarakan masuk kontinjen bertanding, tayangan video “Kecemerlangan Sukan Malaysia ke-18 Sarawak” dan yang lain.

Penyampaian Anugerah Atlet Wanita dan Lelaki Terbaik juga dijalankan dengan atlet memanah, Nur Aqilah Yusof (Terengganu) dan atlet olahraga, Khairul Hafiz Jantan (Melaka) dinobatkan sebagai penerima.

Manakala Selangor menerima Anugerah Johan Keseluruhan Sukma ke-18 2016 Sarawak.

Acara berakhir dengan bendera kejohanan diturunkan dan diserahkan kepada Perak selaku tuan rumah Sukma 2018 yang diterima Zambry.

Kejohanan dwi tahunan ini berlangsung dari 22 hingga 31 Julai lalu.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.