Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Penantian berakhir, penduduk hargai komitmen Kerajaan Negeri

OLEH ERMIZI MUHAMAD

RAWANG, 7 JULAI: Penduduk Country Homes boleh menarik nafas lega selepas penantian hampir 20 tahun supaya sebuah balai polis dibina di kawasan perumahan mereka akhirnya dibangunkan, di sini.

Wakil penduduk, Gunaraj George, 52, berkata, permohonan pembinaan balai polis berkenaan sudah dibuat sejak 1998 ketika perumahan Country Homes mula dibangunkan di kawasan itu.

Katanya, ia termasuk menghantar memorandum kepada pihak berkaitan supaya projek itu diluluskan demi keselamatan penduduk.

“Akhirnya projek ini diluluskan di peringkat dan ia tentunya memberi kelegaan kepada kami khususnya penduduk di sekitar Desa Emas, Saujana Rawang dan Emerald West.

“Terima kasih kepada Kerajaan Negeri, Ahli Dewan Negeri dan semua pihak yang bertungkus lumus memastikan projek ini dapat dilaksanakanan,” katanya kepada pemberita, di sini.

Projek Balai Polis Country Homes dibangunkan bagi menggantikan operasi balai polis sementara yang menempatkan empat pegawai pada satu masa.

IMG_4889Difahamkan, jumlah itu tidak dapat menampung kepesatan pembangunan Country Homes dengan kepadatan penduduk melebihi 40,000 orang.

Balai polis berkenaan dijangka akan menempatkan 80 anggota polis yang akan berkawal sebagai langkah keselamatan penduduk.

Terdahulu, Ahli Dewan Negeri Rawang, Gan Pei Nei; Ahli Majlis, S Durai bersama kontraktor Pengarah Esekutif Jutabina Sempurna, Sakiman Muhammad Yusuf turun padang meninjau proses pembangunan balai polis itu.

Sehingga kini, 90 peratus stuktur bangunan sudah siap sementara 10 peratus lagi kerja akhir proses pembinaan giat dilaksanakan.