Categories
GLOBAL

Erdogan gesa masyarakat dunia bangkit bela nasib Rohingya

TURKI 29 OGOS: Masyarakat dunia digesa meningkatkan usaha membantu penduduk Rohingya di Myanmar, dan membidas sikap “buta dan tuli” terhadap nasib mereka, kata Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

“Malangnya, saya boleh katakan dunia buta dan pekak terhadap apa yang berlaku di Myanmar,” kata Erdogan dalam wawancara televisyen genap 3 tahun tugasnya sebagai presiden.

“Mereka tidak mendengar dan tidak melihat,” kata Erdogan lapor Agensi Berita Antarabangsa AFP.

Etnik Rohingya, komuniti tidak bernegara terbesar di dunia, melarikan diri beramai-ramai ke Bangladesh, dalam cubaan mengelak keganasan terbaharu di Rakhine yang berlaku antara kumpulan militan dan tentera Myanmar.

save-the-rohingya-fb-imageAgensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan pada Isnin, lebih 3,000 tiba di Bangladesh dalam tempoh 3 hari lalu sebagai usaha menyelamatkan diri daripada kekejaman tentera Myanmar.

Beliau menggambarkan tindakan terbaharu pelarian ke Bangladesh itu sebagai “peristiwa yang sangat menyakitkan” dan berjanji untuk membawa isu itu ke Perhimpunan Agung PBB bulan depan.

“Sudah tentu kita mengutuk peristiwa ini dengan cara paling kuat. Kita akan mengikuti perkembangan isu ini melalui institusi antarabangsa termasuk di PBB,” kata presiden itu.

“Kita mahu lihat semua umat manusia menghulurkan tangan di sini,” katanya.

Erdogan mempunyai minat mendalam terhadap nasib masyarakat Islam di seluruh dunia, terutama dalam usaha memperlihatkan dirinya sebagai wira berkaitan pergolakan di Palestin.

Rakhine berjiran Bangladesh menjadi mangsa kebencian agama menumpukan kepada etnik Rohingya, yang dianggap sebagai pendatang haram di kalangan majoriti penganut Buddha Myanmar.

Kerajaan Myanmar di bawah pemimpin “de facto” Aung San Suu Kyi menafikan tuduhan kekejaman itu dan menolak visa pegawai PBB yang ditugaskan untuk menyiasat tuduhan tersebut – pendirian yang dikritik banyak negara.

=EZY=