Categories
EKONOMI NASIONAL

Ikan Kembong catat kenaikan 13.6%, sotong 8.2%

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

SHAH ALAM 20 SEPT: Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan antara indeks barangan makanan mencatatkan kenaikan ketara pada Ogos 2017 berbanding tempoh sama tahun lepas adalah Minyak Masak (+48.9 peratus), Ikan Kembong (+13.6 peratus), Sotong (+8.2 peratus).

Ia diikuti dengan Ikan Cencaru (+7.7 peratus), Ikan Tenggiri (+6.4 peratus), Udang (+5.6 peratus), Bayam (+4.8 peratus), Kobis Bulat (+4.7 peratus) dan
Sawi (+2.6 peratus).

Sementara itu, penurunan dicatatkan dalam indeks bagi beberapa barangan makanan seperti Telur Ayam (-5.9 peratus), Lobak Merah (-2.4 peratus) dan Bawang Besar (-0.5 peratus).

Kenaikan indeks kumpulan Makanan & Minuman Bukan Alkohol dicerminkan di kebanyakan negeri di Malaysia terutamanya di negeri-negeri dengan tahap perbandaran yang tinggi seperti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor & Wilayah Persekutuan Putrajaya, Pulau Pinang, Johor dan Melaka.

pasar-16Indeks bagi kumpulan Makanan & Minuman Bukan Alkohol naik 5.0 peratus di Johor, 4.9 peratus di Melaka, 4.8 peratus di Pulau Pinang, 4.8 peratus di Sabah dan Labuan, 4.8peratus di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan 4.5 peratus di Kedah & Perlis.

=EZY=