Categories
GLOBAL

Krisis Rohingnya: Hampir 400 terkorban, lebih 38,000 melarikan diri

COX’S BAZAR, Bangladesh 2 SEPT: Hampir 400 orang mati dalam pertempuran di negeri Rakhine, barat laut Myanmar sejak seminggu lalu, demikian menurut angka rasmi terbaharu, menjadikannya keganasan paling dahsyat melanda penduduk minoriti Islam di Myanmar dalam tempoh beberapa dekad.

Sumber Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, kira-kira 38,000 penduduk Rohingya menyeberang masuk ke Bangladesh dari Myanmar, seminggu selepas pemberontak Rohingya menyerang lebih 30 pos polis dan sebuah pangkalan tentera di Rakhine.

Kejadian itu mencetuskan pertempuran dan serangan balas tentera Myanmar, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.

“Sehingga kelmarin, seramai 38,000 penduduk Rohingya telah masuk ke Bangladesh,” kata jurucakap PBB semalam.

RohingyaTerdahulu, tentera Myanmar berkata, pihaknya melancarkan operasi pembersihan terhadap ‘pengganas ekstrem’, manakala pasukan keselamatan diarah melindungi orang awam.

Menurut tentera, pertempuran di Rakhine telah mengorbankan kira-kira 370 pemberontak Rohingya, 13 anggota keselamatan, dua pegawai kerajaan dan 14 orang awam.

Namun, penduduk Islam Rohingya yang melarikan diri ke Bangladesh berkata, tentera Myanmar telah membakar kediaman dan melakukan pembunuhan untuk memaksa mereka keluar.

=EZY=