Categories
GLOBAL

Korea Utara mampu lancar serangan nuklear terhadap AS dan Eropah

GLOBAL 2 SEPT: Korea Utara mampu melancarkan serangan nuklear ke atas Amerika Syarikat dan Eropah hanya dalam tempoh beberapa bulan, kata Rusia dan Perancis.

Presiden Russia, Vladimir Putin menyuarakan secara keras Semenanjung Korea kini di ambang satu konflik yang amat besar.

“Masalah di rantau ini hanya mampu diatasi menerusi dialog secara terus di antara semua pihak terbabit, tanpa memberikan apa-apa prasyarat,” kata beliau dalam satu kenyataan Kremlin, lapor Agensi Berita Antarabangsa AFP.

Putin memberi amaran bahawa ancaman, tekanan dan penghinaan serta retorik ketenteraan adalah petanda meniti ke arah jalan maut.

Beliau juga menggesa semua pihak terbabit menandatangani program pengantara dilakar oleh Moscow dan Beijing.

northkoreamapSementara itu, Menteri Luar Perancis, Jean-Yves Le Drian memberi hujah bahawa siri ujian peluru berpandu yang kerap dilancarkan rejim Pyongyang, baru-baru ini adalah petanda sesuatu yang serius bakal berlaku.

Katanya, sesi dialog khusus untuk meredakan ketegangan timbul perlu diadakan segera bagi mengelakkan sebarang perkara lebih buruk berlaku.

“Kami melihat Korea Utara berkemampuan untuk menggerakkan senjata nuklear mereka pada kadar segera.

“Dalam masa beberapa bulan, ia akan menjadi satu kenyataan. Ketika itu apabila ia mampu menyerang AS, Eropah dan Jepun serta China, keadaan akan menjadi tidak terkawal,” katanya dalam wawancara bersama radio RTL.

=EZY=