Categories
SELANGOR

IPR pemangkin tambah baik khidmat untuk rakyat

OLEH NAZLI IBRAHIM

HULU KELANG, 15 DIS: Program Inisiatif Peduli Rakyat (IPR), di Selangor bukan gula-gula pilihan raya, sebaliknya pemangkin bagi negeri lain menambahbaik perkhidmatan mereka kepada rakyat.

Ahli Dewan Negeri Hulu Kelang, Saari Sungib, berkata, langkah Kerajaan Negeri memperkenalkan 42 skim itu juga boleh dianggap sebagai ‘latihan’ sebelum program besar dilaksanakan di peringkat Persekutuan, jika Pakatan Harapan berjaya menawan Putrajaya.

“Skim Kasih Ibu Smart Selangor (KISS), Kad Peduli Sihat dan lain-lain dalam IPR bukan gula-gula tetapi untuk melatih negara melaksanakan perkhidmatan kepada rakyat dengan pelbagai skim lain,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam dan Ramah Mesra Pimpinan Bersama Rakyat 2017, di perkarangan Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Hulu Kelang, di sini, hari ini.

Katanya, kesan positif itu dapat dilihat apabila Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri lain yang ditadbir Umno-Barisan Nasional (BN) berlumba-lumba meniru skim yang diperkenalkan, di Selangor.

Sebelum itu, program yang dihadiri kira-kira 200 hadirin dimulakan dengan bacaan tahlil.

Turut diadakan, penyampaian sumbangan khairat kematian Skim Mesra Usia Emas (SMUE) fasa pertama sebanyak RM1,000 kepada waris peserta.