Categories
PBT SELANGOR

MBSA: Mohon permit bazar ramadan secara online

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 12 MAC: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) buat julung kalinya akan melaksanakan permohonan bazar Ramadan secara dalam talian (online), mulai 19 Mac sehingga 30 Mac ini.

Ketua Bahagian Korporat dan Perhubungan Awamnya, Shahrin Ahmad berkata, orang ramai boleh mengisi borang permohonan secara dalam talian dan memuat naik salinan dokumen melalui laman sesawang MBSA iaitu www.mbsa.gov.my sebelum proses pendaftaran dilaksanakan.

“Sebanyak 34 lokasi tapak bazar disediakan MBSA tahun ini antara lokasi tapak bazar terbabit adalah di Seksyen 6, 7, 8, 13,16,17, 18,19, 20, 24, 25, 27, 28, 31,32, 33, 35, U2, U3, U5, U8, U10, U13, U19 dan U20.

“Untuk memohon, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi setiap pemohon dan setiap permohonan hanya dibenarkan mengemukakan satu borang permohonan sahaja,” katanya dalam kenyataan.

Selain itu, pemohon perlu mematuhi syarat kesihatan antaranya memakai apron, topi dan kasut semasa menjalankan perniagaan serta mendapatkan suntikan anti-typhoid (TY2) bagi peniaga juga pembantu.

Pemohon yang berjaya juga diwajibkan menghadiri Taklimat Bazar Ramadan bersama pembantu dan permit Bazar Ramadan itu hanya akan diberikan selepas pemohon menghadiri taklimat Bazar Ramadaan.

“Sepanjang bulan Ramadan, peniaga hanya dibenarkan berniaga di tempat yang diluluskan sahaja. Selain itu, keutamaan kebersihan pelu dijaga di kawasan tapak berniaga atau tindakan kompaun boleh dikenakan kepada peniaga meninggalkan tapak dalam keadaan kotor dan tidak dikemaskan,” katanya.

Pada masa sama, Shahrin berkata, tahun ini juga MBSA meneruskan ‘Kempen Bazar Ramadan Hijau’ bagi menguatkuasakan penggantian bungkusan makanan polistirena dan bag plastik kepada penggunaan produk berteknologi hijau.