Categories
SELANGOR

Umat Islam patut malu dicekup tidak berpuasa

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 25 MEI: Umat Islam sepatutnya malu sekiranya dicekup Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) gara-gara tidak berpuasa.

Exco Agama Islam, Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin berkata, tindakan berkenaan dilihat tidak bertanggungjawab kerana boleh mencemarkan imej Islam.

“Sekarang kita lihat semakin ramai mendekati Islam, kita tidak mahu ada lagi kes penangkapan seumpama ini, pada saya ini memalukan walaupun jumlah tangkapan kecil.

“Kita patut jadikan sifar penangkapan pada sepanjang Ramadan ini sekali gus membuktikan umat Islam lebih bertanggungjawab kepada agama,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Semalam, JAIS menahan enam individu tidak berpuasa melalui Operasi Tidak Menghormati Bulan Ramadan (OPTIMER).

Pengarahnya, Dato’ Haris Kasim berkata, ia membabitkan penahanan tiga individu dari daerah Petaling dan tiga dari daerah Klang.

Mengikut Seksyen 19, mana-mana individu yang tidak menghormati Ramadan dengan secara terbuka didapati makan, minum atau menghisap rokok atau apa-apa benda lain yang seumpamanya, adalah melakukan suatu kesalahan.

Sekiranya disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

Bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Dalam perkembangan lain, Shaharuddin berkata, beliau akan bertemu JAIS, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) serta beberapa agensi berkaitan bagi membincangkan hala tuju hal ehwal agama Selangor, pada Isnin akan datang.