Categories
SELANGOR

Hapuskan aedes, kekalkan persekitaran bersih

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 13 JUN: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menasihatkan orang awam agar kekal memastikan kawasan persekitaran kediaman ditinggalkan dalam keadaan bersih ketika pulang berhari raya, Aidilfitri ini.

Ketua Bahagian Korporat dan Perhubungan Awam MBSA, Shahrin Ahmad berkata, ada penduduk yang meninggalkan kawasan perumahan dalam keadaan tidak bersih yang mengakibatkan pembiakan habitat Aedes.

“Berdasarkan pengalaman lepas, kes demam denggi dijangka meningkat selepas cuti musim perayaan yang panjang kerana penghuni rumah tidak membersihkan kawasan persekitaran rumah.

“Mereka membiarkan air bertakung di tempat-tempat yang boleh menakung air seperti kolah mandi, tangki air, perangkap semut, pasu bunga dan sebagainya.

“Bekas-bekas yang boleh menakung air ini boleh menyebabkan pembiakan nyamuk aedes,” katanya dalam kenyataan.

Justeru beliau menegaskan, orang ramai boleh melaksanakan beberapa inisiatif pencegahan bahi menggelakkan penularan Aedes dan denggi.

Antaranya, menghapuskan semua bekas takungan air di dalam di persekitaran rumah serta memastikan tangki air, kolah dan pasu bunga tidak membiak jentik-jentik aedes.

“Orang awam juga boleh meletakkan ubat pembunuh jentik-jentik (abate) ke dalam bekas-bekas yang boleh menampung air seperti tangki air, kolah, pasu bunga dan sebagainya.

“Hapuskan juga tempat-tempat longgokan sampah seperti tin kosong, bekas polistirena, botol, tayar buruk dan lain-lain bekas yang boleh menakung air,” katanya.