Categories
NASIONAL

Kementerian kewangan ucap tahniah pelantikan Gabenor BNM baru

OLEH  SYAZWANI SUFIAN
SHAH ALAM, 22 JUN: Kementerian Kewangan mengucapkan tahniah diatas pelantikan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) yang baharu untuk tempoh lima tahun.
Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pada 19 Jun lalu, Yang diPertuan Agong memperkenan cadangan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melantik Shamsiah sebagai Gabenor BNM ketika beliau mengemukakan hasrat itu, pada 18 Jun lalu.
“Datuk Nor Shamsiah akan berkhidmat sebagai Gabenor BNM untuk tempoh lima tahun berkuatkuasa mulai 1 Julai hingga 30 Jun 2023.
“Baru-baru ini beliau berkhidmat sebagai Penolong Pengarah Bahagian Kewangan dan Pasaran Modal Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF),” katanya dalam kenyataan.
Katanya, Shamsiah juga sebelum ini beliau pernah memegang jawatan Timbalan Gabenor BNM dari 2010 hingga 2016 dan dipertanggungjawab ke atas penyeliaan perbankan, insurans dan Takaful, perisikan kewangan dan penguatkuasaan, pengurusan bakat, kewangan dan perkongsian perkhidmatan di BNM.
Tambahnya lagi, beliau juga merupakan seorang lepasan University of South Australia dengan Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang Perakaunan selain seorang Akauntan Bertauliah (CPA)