Categories
PBT SELANGOR

Operasi padam kebakaran MPSJ di tapak haram Seri Kembangan selesai

OLEH HAFIZAN TAIB

SUBANG JAYA, 27 JUN: Operasi pemadaman pembakaran terbuka dijalankan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) bersama beberapa agensi di tapak pelupusan sampah haram Taman Pinggiran Putra, Seri Kembangan, mulai 15 Jun berakhir Isnin lalu.

Timbalan Pengarah Jabatan Korporat dan Pengurusan Strategik MPSJ, Azfarizal Abdul Rashid berkata, tindakan itu diambil ekoran tiada lagi kebkaaran dikesan berlaku di lokasi berkenaan.

“Beberapa siri mesyuarat dilaksanakan bagi memantau tindakan di tapak itu dengan mesyuarat terkini pada Isnin lalu memutuskan Bilik Gerakan Operasi Pemadaman ditutup sepenuhnya pada tarikh sama (25 Jun).

“Ia berikutan makluman Ketua Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat (Bomba) bahawa proses pemadaman api dihentikan keranma tiada lagi kebakaran berlaku di tapak itu,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun, beliau berkata, tindakan lanjut tambakan tanah dijalankan MARDI di tiga lokasi dipercayai masih menghasilkan asap seperti mana dibuktikan melalui mesin pengesan haba digunakan Unit Pengurusan Bencana Negeri.

Katanya, kerja tambakan tanah dicadangkan BOMBA itu turut dilaksanakan dengan pembabitan anggota jabatan itu seperti mana dipohon MARDI bagi mengenal pasti lokasi tepat mempunyai bara.

“MPSJ akan membuat halangan jalan di lokasi terpilih selepas kerja tambakan tanah selesai dan sebagai langkah penguatkuasaan, MARDI akan merangka satu pelan tindakan kawalan di tapak bagi memastikan perkara itu tidak berulang.

“Operasi pemadaman berikutan aduan awam dilaksanakan MPSJ bersama Bomba, MARDI, Unit Pengurusan Bencana Negeri, pihak Lebuhraya MEX dan Tenaga Nasional Berhad,” katanya.

=EZY=