Categories
SELANGOR

World #QuranHour beri peluang warga MDHS dalami al-Quran

OLEH HAZIQ ISMAIL

SHAH ALAM, 10 JUN: Lebih 100 kakitangan Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) memeriahkan program World #QuranHour di Dewan Merdeka, Kuala Kubu Bahru, baru-baru ini.

Pegawai Komunikasi Korporatnya, Junainah Abdullah berkata, program kerjasama Karangkraf dan Majlis Pengarah-pengarah Perpustakaan Se-Malaysia itu bertujuan memupuk warga kerja MDHS menjadikan al-Quran sebagai panduan hidup.

“Kami juga mahu menerusi program ini, ia menjadi satu landasan solidariti Umat Islam membawa kitab suci itu pada peringkat tertinggi.

“Warga kerja turut diingatkan bahawa mempelajari al-Quran bukan setakat mempelajari cara membaca dan hukum tajwid, malah mengetahui dan memahami isi al-Quran,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, program dimulakan dengan taklimat pembacaan, disusuli sesi tadabbur dan tazakkur surah pilihan iaitu surah Al-Luqman ayat 1 hingga 34 oleh Ustaz Abdullah Shahrul.

“Melalui sesi tazakkur dan tadabbur ini semua yang hadir diingatkan untuk menjadikan al- Quran sebagai pegangan dan panduan serta sebagai asas dalam melaksanakan tugas dengan lebih berintegriti.

“Ia juga mengingatkan warga kerja untuk tidak mudah mengalah terutama ketika melaksanakan dasar dan peraturan ditetapkan,” katanya.