Categories
SENI

DBP akan terus pujuk Pak Samad

KUALA LUMPUR 28 JUL: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tidak akan berputus asa memujuk Sasterawan Negara (SN) Datuk Seri A Samad Said atau lebih dikenali sebagai Pak Samad untuk kembali ke agensi itu.

Pengerusi Lembaga Pengelolanya, Prof Dr Mohamed Hatta Shaharom berkata walaupun sasterawan itu membuat kenyataan menolak pelawaan itu, namun DBP optimis ia boleh diselesaikan.

“Kita tahu seperti dilaporkan semalam, dia kata sudah terlambat, kita masih tidak putus asa, kita masih terus berhubung dengan beliau. Ini pun kita tunggu sahaja isyarat ke rumah beliau, jika ok, kita akan terus pergi (berbincang),” katanya kepada pemberita di majlis Ramah Mesra DBP Bersama Media di sini semalam.

Semalam dilaporkan Pak Samad menolak pelawaan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik yang mahu membawanya kembali ke DBP.

 

Pak Samad menyifatkan hasrat itu sebagai sudah terlambat dan beliau sudah lama terpinggir dan tersingkir oleh kerajaan sejak dahulu.

Sementara itu, Dr Mohamed Hatta berkata semua SN adalah ikon DBP dan ikon negara dan rasa kasih-sayang agensi itu dengan semua SN termasuk A Samad Said tidak pernah putus.

“Dalam mana-mana hubungan kasih-sayang, tentu ada pasang-surut, kita hormati keputusan beliau, namun masih berharap dan pastinya di sinilah (DBP) tempat dia,” katanya.

Dr Maszlee sebelum ini berkata kerajaan akan kembali mempromosi karya-karya A Samad Said termasuk membawanya kembali ke DBP.

A Samad Said atau nama sebenanya Abdul Samad Muhammad Said menerima anugerah SN pada tahun 1985.

Antara karya terkenal beliau yang diterbitkan oleh DBP ialah Lantai T Pinkie yang pernah diadaptasi ke bentuk teater dan dipentaskan di Istana Budaya.

SUMBER: BERNAMA