Categories
GLOBAL

Gua Tham Luang: Enam mangsa selamat dikeluarkan

BANGKOK 8 JUL: Seramai enam mangsa remaja terperangkap dalam gua Tham Luang di Chiang Rai, telah berjaya dikeluarkan setakat ini.

Terdahulu, dua mangsa pertama remaja tersebut telah berjaya dikeluarkan pada jam 7 petang waktu tempatan (8 malam waktu Malaysia).

Dua remaja tersebut dirawat lebih awal di hospital lapangan berdekatan gua tersebut, sebelum dipindahkan ke Hospital Chiang Rai menggunakan helikopter tentera Thailand.

“Kami menjalankan pemeriksaan fizikal ke atas mereka sebelum mereka dipindahkan ke Hospital Chiang Rai,” kata Ketua Jabatan Kesihatan Chiang Rai, Tossathep Boonthong, kepada Reuters.

Pihak berkuasa di wilayah utara Chiang Rai memulakan misi berbahaya untuk membawa keluar 12 pemain bola sepak remaja dan jurulatih mereka selepas mereka terperangkap di dalam gua tersebut sejak lebih dua minggi lalu.

Sementara itu, wartawan antarabangsa yang berpangkalan di Bangkok, Florian Witulski telah berkongsi beberapa maklumat mengenai operasi berkenaan.

Menurut Witulski, seorang doktor warga Australia memutuskan untuk membawa remaja yang mempunyai kondisi paling lemah untuk keluar terlebih dahulu.

SUMBER: AGENSI
FOTO: AFP