Categories
SELANGOR

IDE lebar fungsi penyelidikan antarabangsa

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 3 JUL: Keberkesanan hasil kajian dan dapatan dijalankan Institut Darul Ehsan (IDE) terhadap perkembangan senario pengundian negara ini mendorong badan kajian itu melebarkan fungsinya ke peringkat antarabangsa.

Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman berkata, fungsi penubuhan institut itu boleh diperlebar luas dalam mendapatkan keberkesanan hasil kajian.

“Kejayaan dicapai IDE selaras dengan tujuan dan objektif ditetapkan oleh IDE sejak awal penubuhannya dengan melaksanakan analisis dengan baik bagi membawa pencerahan dan pencerdasan kepada rakyat.

“Dalam kesempatan perubahan rakyat di Putrajaya, IDE berhasrat untuk bergerak dengan lebih jauh lagi bukan sahaja sebagai ‘think-tank’ di peringkat nasional, tetapi di peringkat regional dan antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program di Shah Alam, baru-baru ini.

Terdahulu, IDE berjaya menjalankan penyelidikan terhadap pelbagai pandangan dan persepri rakyat dalam pelbagai isu, sepanjang 2017 lalu.

Hasil penyelidikan dan kajian dijalankan secara saintifik dibantu dengan inovasi aplikasi penyelidikan berteknologi.

Keberkesanan itu menyaksikan IDE tampil dengan penyelidikan yang turut membantu kepada perkembangan positif keputusan pilihan raya lalu.