Categories
AGAMA NASIONAL

MAPIM anjur Ibadah Korban bantu umat Islam kebuluran di luar negara

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 8 OGOS: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mempelawa seluruh umat Islam di negara ini melaksanakan Ibadah Korban merentasi sempadan.

Naib Presidennya, Dr Ahmad Sani Araby berkata, sebanyak 98 bahagian lembu lagi diperlukan bagi Projek Korban Afrika sebelum 12 Ogos akan datang.

Katanya, pihaknya memberi fokus bantuan daging korban ini kepada negara yang mempunyai umat Islam yang diuji dengan perang, kebuluran, ditindas serta dizalimi.

“Korban sumbangan anda ini memberi makna sangat besar kepada mereka, rebutlah peluang ibadah yang mulia ini, sertailah dengan keluarga tersayang.

“Dengan RM350 sahaja, anda mampu memberi makan kepada saudara Islam Afrika yang kebuluran menerusi Program Ibadah Global Qurbani MAPIM di 10 negara Afrika,” katanya kepada SelangorKini.

Sani berkata, bagi mereka yang berminat untuk menderma bagi seekor lembu ialah sebanyak RM 2,450 sementara bagi sebahagian seekor lembu pula berharga RM 350.

“Marilah mengambil peluang menjadi sebahgian dari insan yang membantu saudara memerlukan, terdapat dua cara mudah untuk menyertai korban ini iaitu daftar secara online di www.ibadahqurban.com.

“Atau orang ramai boleh menghubungi whatsapp MAPIM di talian 0133989784,” katanya.