Categories
GLOBAL

Seorang rakyat Malaysia antara 3 warga asing dibunuh di Afghanistan

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 2 OGOS: Agensi Berita Tempatan Afghanistan TOLO NEWS melaporkan sumber polis mengesahkan mayat tiga warga asing ditemui di daerah Mussahi pagi ini.

Dilaporkan tiga rakyat asing yang bekerja di Kabul dibunuh pada hari Khamis pagi oleh lelaki bersenjata tidak diketahui.

Seorang India, seorang rakyat Malaysia dan seorang rakyat Macedonia dilaporkan telah diculik pada awal pagi dan mayat mereka kemudiannya ditemui di daerah Mussahi di wilayah Kabul.

Mereka diculik dari PD9 di bandar raya ini.

Polis telah mengesahkan insiden itu tetapi tidak memberikan butiran lanjut walaupun dipercayai lelaki itu bekerja untuk syarikat logistik.

Tiada kumpulan yang masih belum bertanggungjawab untuk kejadian itu.

Sementara itu, REUTERS melaporkan seorang diplomat kanan di sini berkata, ketiga-tiga mereka bekerja untuk syarikat perkhidmatan makanan dan katering kedua terbesar di dunia, Sodexo.

¬†“Seorang rakyat India, seorang Malaysia dan seorang Macedonia diculik dan dibunuh. Kami sudah menemui mayat mereka,” kata jurucakap Ketua Polis Kabul, Hashmat Stanekzai kepada Reuters.

Seorang pegawai keselamatan Afghanistan berkata, mereka menemui kad pengenalan bersebelahan mayat mangsa dan sedang mencari maklumat daripada syarikat berkenaan.

 

SUMBER: https://www.tolonews.com/afghanistan/three-foreigners-killed-after-being-kidnapped-kabul#