Categories
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

MPK hukum ‘peniaga terkotor’ ditentu pengguna

KLANG, 30 JAN: Majlis Perbandaran Klang (MPK) akan menyerahkan sijil ‘peniaga terkotor’ kepada peniaga pasar pagi dan malam tidak mematuhi tahap kebersihan, kata timbalan yang dipertuanya.

Elya Marini Darmin berkata pihaknya juga akan memaparkan gambar premis perniagaan terbabit di media sosialnya bagi menimbulkan kesedaran dan ini kerana pemilihan itu diputuskan penduduk menerusi pertandingan dijalankan.

“Ia (pertandingan) terbuka kepada semua. Mereka boleh mengambil gambar premis dan memuat naik di media sosial sendiri beserta lokasi dengan tandapagar (#peniagapasarkotor).

“Setiap bulan 10 penyertaan akan dipilih untuk menerima hadiah saguhati bermilai RM100,” katanya selepas Majlis Penyerahan Papan Tanda Kebersihan di sini hari ini.

Beliau berkata, untuk permulaan 10 tapak pasar dipilih antaranya pasar malam Jalan Sri Sarawak, Simpang Empat Sungai Udang, Pandamaran Jaya, Jalan Paip Meru dan Raja Mokhtar Kapar serta pasar pagi di Lorong Sungai Puloh 13, Jalan Papan dan Taman Chi Liung daripada keseluruhan 72 pasar dengan anggaran 1,200 peniaga.

Dalam perkembangan sama, Elya berkata denda sehingga RM2,000 juga dikenakan kepada peniaga pasar serta pengunjung yang membuang sampah di merata-rata kawasan ini berkuatkuasa serta merta.