Categories
EXCO SELANGOR

Ketua kampung diberi Kad Peduli Sihat secara automatik

SHAH ALAM, 21 FEB: Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) meluluskan pemberian Kad Peduli Sihat secara automatik kepada semua ketua kampung di negeri ini, kata EXCO kampung tradisinya.

Rodziah Ismail berkata selepas semakan didapati kira-kira 80 peratus daripada ketua kampung layak menerima bantuan terbabit.

Katanya, sebelum ini ketua kampung tidak diberi faedah kesihatan itu kerana khuatir ia akan menimbulkan salah faham dalam kalangan masyarakat.

“Kita tidak mahu masyarakat fikir `untunglah jadi ketua kampung’ sedangkan menerusi semakan, ketua kampung memang layak kerana mereka hanya diberi elaun RM1,200 sebulan.

“Justeru, dalam mesyuarat MMKN minggu lalu telah meluluskan pemberian kad itu,” katanya selepas Seminar Integriti Tumbuk Rusuk, Duit Panadol Pengkisahan Dari Tirai Besi di Dewan Jubli Perak Sultan Abdul Aziz Shah hari ini.

Pada pembentangan Belanjawan 2020, Kerajaan Negeri mengumumkan untuk meneruskan Skim Peduli Sihat dengan peruntukan RM42.5 juta bagi memberi manfaat kepada 85,000 rakyat Selangor pada tahun ini.