Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Prasekolah, tabika dibuka mulai 1 Julai, ikut SOP – menteri kanan

SHAH ALAM, 15 JUN: Prasekolah dan tabika dibuka semula mulai 1 Julai ini selepas Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) membentangkan tatacara operasi piawai (SOP) hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perkara itu diputuskan pada mesyuarat khas dan perincian operasi akan diumumkan kementerian dalam masa terdekat.

“Mesyuarat Khas bersetuju pembukaan prasekolah dan tabika bermula 1 Julai 2020. SOP yang terperinci akan diumumkan oleh KPM,” kata menteri kanan (kluster keselamatan) ketika sidang media di Putrajaya.

Secara kesluruhan terdapat 6,216 prasekolah di bawah KPM, 7,887 swasta, 1,781 tabika di bawah Kementerian Perpaduan Negara serta 8,530 tabika Kemas di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Operasi tabika dihentikan sejak 18 Mac lalu susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan Covid-19.

KPM sebelum ini turut mengumumkan pembukaan semula sesi persekolahan pada 24 Jun hadapan membabitkan pelajar tingkatan 5 dan 6 yang menghadapi peperiksaan utama.