Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: 770 rakyat Malaysia pulang dari luar negara diperintah kuarantin

KUALA LUMPUR, 5 JULAI: Seramai 770 individu daripada 771 rakyat Malaysia yang pulang ke tanah air melalui Lapangan Terbang Antarabangsa KLIA dan KLIA2 dari Singapura, Indonesia, Emiriah Arab Bersatu, Taiwan, Thailand, Qatar, Australia dan Korea Selatan semalam, diperintah menjalani kuarantin wajib di kediaman.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu hanya seorang yang positif Covid-19 dan dibawa ke hospital.

“Bagi tempoh 10 Jun sehingga semalam (4 Julai) juga, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuat saringan ke atas 11,049 individu di pintu masuk KLIA.

“Daripada jumlah itu, 11,001 individu didapati negatif Covid-19 dan sedang menjalankan proses kuarantin wajib di kediaman (home quarantine) masing-masing manakala 48 individu yang positif dihantar ke hospital untuk rawatan,” katanya dalam kenyataan mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Sementara itu katanya, polis membuat 803 pemantauan pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) ‘home quarantine’ dan mendapati kesemua mereka mematuhi SOP.

Mengenai operasi pematuhan PKPP Ismail Sabri berkata, polis menahan 165 individu atas kesalahan ingkar arahan PKPP semalam.

“Daripada jumlah ini, 14 individu direman manakala 151 lagi dikompaun. Antara kesalahan ingkar arahan PKPP termasuk aktiviti pub atau kelab malam (96 kes), aktiviti dengan melibatkan kehadiran orang ramai yang menyukarkan jarakan sosial (2 kes) dan aktiviti yang melanggar SOP (67 kes),” katanya.

Seorang warganegara asing pula ditahan kerana kesalahan imigresen, hasil 70 sekatan jalan raya dan pemeriksaan ke atas 47,782 kenderaan bagi mengekang jenayah rentas sempadan, terutama di lorong-lorong tikus di seluruh negara.

Selain itu beliau memaklumkan sebanyak 19 tapak binaan diarah tutup semalam kerana tidak mematuhi SOP dan 495 tapak binaan lagi diberikan amaran.

-BERNAMA