Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: Lima kes baharu, lima pesakit sembuh

SHAH ALAM, 15 JULAI: Sebanyak lima kes baharu Covid-19 direkodkan hari ini dengan satu daripadanya jangkitan di luar negara melibatkan bukan warganegara yang masuk ke Malaysia atas urusan kerja.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata bakinya adalah penularan tempatan yang turut membabitkan seorang bukan warganegara kes saringan bergejala di Kuching, Sarawak dan dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak untuk rawatan.

“Tiga kes lagi dalam kalangan warganegara Malaysia iaitu satu kes saringan prapembedahan di Hospital Sungai Buloh, Selangor manakala baki di Sarawak membabitkan kes saringan kontak rapat kepada kes positif ke-8732 dan saringan petugas kesihatan di sebuah pusat perubatan,” kata ketua pengarah kesihatan dalam kenyataan.

Beliau berkata lima pesakit sembuh menjadikan jumlah yang pulih 8,526 kes sehingga jam 12 tengah hari tadi dengan 86 kes aktif kebolehjangkitan.

Tambah beliau, lima kes sedang dirawat di unit rawatan rapi dan satu kes memerlukan bantuan pernafasan manakala jumlah kematian kekal 122 orang.