Categories
AGENDA GLOBAL

Covid-19: Singapura catat 158 kes baharu, sembilan dalam komuniti

SINGAPURA, 8 JULAI: Singapura yang dalam minggu ketiga Fasa Kedua pembukaan aktiviti ekonominya mengesahkan 158 kes baharu jangkitan Covid-19 dalam tempoh 24 jam lepas, menjadikan jumlah keseluruhan 45,298 kes.

Menurut data ringkas tengah hari dikeluarkan Kementerian Kesihatan republik itu (MOH) hari ini, terdapat sembilan kes dalam komuniti terdiri daripada empat warga tempatan atau pemastautin tetap dan lima pemegang pas kerja.

MOH juga berkata terdapat tiga kes import dan semua mereka diberikan Notis Duduk di Rumah (SHN) sebaik tiba di Singapura.

Setakat ini, Singapura mengeluarkan 92,800 SHN dengan 9,700 masih lagi aktif.

Kementerian itu berkata majoriti kes hari ini masih merupakan pemegang pas kerja yang tinggal di asrama pekerja.

Dalam data lengkap yang dikeluarkan lewat semalam, Singapura mengklasifikasikan 604 kes sebagai kes import, 1,982 kes komuniti dan 42,554 penghuni asrama.

Setakat 12 tengah hari semalam, 41,002 atau kira-kira 90 peratus daripada pesakit sudah pulih sepenuhnya dan didiscaj daripada hospital atau kemudahan penjagaan komuniti.

Terdapat 219 kes disahkan masih berada di hospital semalam, dengan seorang daripada mereka dirawat di unit rawatan rapi, kata kementerian itu.

Menurut kenyataan itu lagi, 3,893 pesakit yang mempunyai gejala ringan atau secara klinikalnya sihat tetapi masih diuji positif Covid-19 telah diasingkan dan ditempatkan di kemudahan komuniti.

Setakat ini, 26 orang meninggal dunia di negara itu akibat komplikasi Covid-19, dengan dua kematian pertama dilaporkan pada 21 Mac.

Tiada kluster baharu dikenal pasti semalam.

– BERNAMA